Blog
15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Τα μυστικά του καλού ψήστη!
0 comments
0 share
Έφτασε η Τσικνοπέμπτη… και ενώ μερικοί από εσάς θα τιμήσετε τη μέρα βγαίνοντας έξω, είστε και εσείς που θα προτιμήσετε να τσικνίσετε με την οικογένεια και τους φίλους στο σπίτι, ενδεχομένως με τον παραδοσιακό τρόπο, ψήνοντας στα κάρβουνα. Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, πέρα από την καλή διάθεση, το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο του κρέατος. Αν δεν ξέρετε ακόμα τον τρόπο για να γίνετε ο καλύτερος ψήστης, ήρθε η ώρα να τον μάθετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Μην αλατίζετε ποτέ το κρέας πριν από το ψήσιμο, καθώς το αλάτι μαζεύει τους χυμούς και το κρέας «στεγνώνει» και σκληραίνει. Ρίξτε αλάτι μετά το ψήσιμο ή λίγα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.

Η μαρινάδα βοηθάει το κρέας να παραμείνει μαλακό και ζουμερό. Προετοιμάστε τη μαρινάδα σας αρκετές ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ψησίματος. Αναλόγως το πάχος του κρέατος μπορείτε να καθορίσετε πόσο θα αφήσετε το κρέας να μαριναριστεί. Όσο πιο μεγάλο το κομμάτι, τόση περισσότερη ώρα χρειάζεται ώστε να απορροφήσει τα αρώματα. Καλό λοιπόν θα ήταν να το αφήσετε από 45 λεπτά έως και ένα 24ωρο. Προσοχή, αποφύγετε να μαρινάρετε με λεμόνι, κρασί ή ξύδι καθώς το κρέας θα σφίξει.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα πρέπει να γυρίζετε το κρέας ανά 2-3 λεπτά για να ψηθεί γρήγορα, σωστά και ομοιόμορφα. Το γύρισμα του κρέατος θα πρέπει να γίνει με λαβίδα ή σπάτουλα και όχι τριποντάς το με πιρούνι ή μαχαίρι. Χρησιμοποιώντας πιρούνι το μόνο που θα καταφέρετε είναι, να χάσει το κρέας τα ζουμιά του και να στεγνώσει.

Για το ψήσιμο, βάλτε τη σχάρα να κάψει αρκετή ώρα. Το κρέας πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνατή φωτιά στην αρχή ώστε να αποκτήσει κρούστα εξωτερικά. Έτσι θα συγκρατήσει τους χυμούς του και στο τέλος του ψησίματος θα είναι αφράτο και ζουμερό.
Πριν το ψήσιμο, βγάλτε το κρέας από το ψυγείο και αφήστε το μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι όταν έρθει η ώρα, θα ψηθεί πιο γρήγορα και το σημαντικότερο, δε θα χάσει τους χυμούς του
Εάν το μενού σας περιλαμβάνει σουβλάκια, βυθίστε τα ξυλάκια σε νερό για μισή ώρα ώστε να μην καούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το κρέας να «ξεκουραστεί» για 5-6 λεπτά μετά το ψήσιμο και ύστερα κόψτε το.
Το κόψιμο πρέπει να γίνεται πάντα κάθετα προς τις ίνες του κρέατος για να δώσει πιο μαλακό αποτέλεσμα.
Προσπαθήστε να αποφύγετε το πολύ λεμόνι και τις έντονες σάλτσες, ώστε να μην υπερκαλύψετε τη γεύση του κρέατος.
Καλή Τσικνοπέμπτη!!
Μυστικό 1ο

Μην αλατίζετε ποτέ το κρέας πριν από το ψήσιμο, καθώς το αλάτι μαζεύει τους χυμούς και το κρέας «στεγνώνει» και σκληραίνει. Ρίξτε αλάτι μετά το ψήσιμο ή λίγα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.
Μυστικό 2ο

Η μαρινάδα βοηθάει το κρέας να παραμείνει μαλακό και ζουμερό. Προετοιμάστε τη μαρινάδα σας αρκετές ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ψησίματος. Αναλόγως το πάχος του κρέατος μπορείτε να καθορίσετε πόσο θα αφήσετε το κρέας να μαριναριστεί. Όσο πιο μεγάλο το κομμάτι, τόση περισσότερη ώρα χρειάζεται ώστε να απορροφήσει τα αρώματα. Καλό λοιπόν θα ήταν να το αφήσετε από 45 λεπτά έως και ένα 24ωρο. Προσοχή, αποφύγετε να μαρινάρετε με λεμόνι, κρασί ή ξύδι καθώς το κρέας θα σφίξει.
Μυστικό 3ο

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα πρέπει να γυρίζετε το κρέας ανά 2-3 λεπτά για να ψηθεί γρήγορα, σωστά και ομοιόμορφα. Το γύρισμα του κρέατος θα πρέπει να γίνει με λαβίδα ή σπάτουλα και όχι τριποντάς το με πιρούνι ή μαχαίρι. Χρησιμοποιώντας πιρούνι το μόνο που θα καταφέρετε είναι, να χάσει το κρέας τα ζουμιά του και να στεγνώσει.
Μυστικό 4ο

Για το ψήσιμο, βάλτε τη σχάρα να κάψει αρκετή ώρα. Το κρέας πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνατή φωτιά στην αρχή ώστε να αποκτήσει κρούστα εξωτερικά. Έτσι θα συγκρατήσει τους χυμούς του και στο τέλος του ψησίματος θα είναι αφράτο και ζουμερό.
Extra Μυστικά
Πριν το ψήσιμο, βγάλτε το κρέας από το ψυγείο και αφήστε το μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι όταν έρθει η ώρα, θα ψηθεί πιο γρήγορα και το σημαντικότερο, δε θα χάσει τους χυμούς του
Εάν το μενού σας περιλαμβάνει σουβλάκια, βυθίστε τα ξυλάκια σε νερό για μισή ώρα ώστε να μην καούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το κρέας να «ξεκουραστεί» για 5-6 λεπτά μετά το ψήσιμο και ύστερα κόψτε το.
Το κόψιμο πρέπει να γίνεται πάντα κάθετα προς τις ίνες του κρέατος για να δώσει πιο μαλακό αποτέλεσμα.
Προσπαθήστε να αποφύγετε το πολύ λεμόνι και τις έντονες σάλτσες, ώστε να μην υπερκαλύψετε τη γεύση του κρέατος.
Καλή Τσικνοπέμπτη!!
Αφήστε το σχόλιό σας